Статьи

Семенова Наталія Анатоліївна,
керівник Школи ментального
карвінгу, викладач спецдисциплін
ЦПОН м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область


КОУЧИНГ  КАРВИНГ: МИСТЕЦТВО ЦІЛЕСПРЯМОВАНОСТІ ПЕДАГОГА ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ


Кулінарний карвінг по своїй суті особлива форма мистецтва, що дозволяє створювати скульптури або гравірування на поверхні продуктів. Овочеві та фруктові шедеври, якими можна тільки захоплюватися і дивуватися, широко використовуються кухарями різних ресторанів світу. Для довідки: карвінг англ. carving або curving (від curve, що означає різати; лат. curve - крива)  «різьблення», «різьблений орнамент».
Люди, які вважають, що заняття карвінгом дар для тих, хто володіє секретною магією, підвладної тільки талановитим людям, які вміють малювати, помиляються. Спробуємо зрозуміти, чим може допомогти педагогу професійного навчання  карвінг і коучинг?
Давайте зробимо перший крок до розуміння того, що таке «талант».
Талановита людина не та, яка «народилася всж з готовими навиками». Талант це схильність до чого-небудь, не обмежуючись тільки мистецтвом. І якщо його не розвивати, він так і «загине». Коли хтось говорить «Я не вмію малювати», він, швидше за все, говорить не про невміння тримати олівець, нестачі часу або ще про що-небудь, вінмає на увазі «Я не знаю, як відобразити реальність». Якщо він це усвідомлює, проблема цієї людини стане легко розв'язуваною.
Талант в практичних професіях простіше асоціюється з досліджуваними навиками. Давайте розглянемо приклад. Управління літаком це легко? З боку може здатися, що потрібно лише сидіти, пересувати важелі і натискати кнопки час від часу. Ні, ніхто не скаже, що управляти літаком легко. Ми всі можемо здогадатися, щоб керувати літаком потрібно, володіти величезними знаннями. Талановитий пілот не народився з цим, проте, він міг народитися з чимось меншим: хорошими рефлексами або холоднокровністю. Ці маленькі здібності допоможуть йому в багатьох професіях, і якщо він стане пілотом, вони добре послужать йому.
А як бути з карвінгом? Мистецтву карвінгу навчитися легко! Для цього потрібно не багато навиків, а також ніж, фантазія, терпіння і найголовніше бажання і любов до того, що робиться, використовуючи і актуалізуючи якості, подаровані людині природою.
Карвінг це практичний навик, який передбачає, перш за все, розвиток окоміру і образного мислення. У карвингу головне не тільки бачити гарну картинку. Все повинно бути рівно і пропорційно. Чиста геометрія є в кожній квітці і листочку, принципи геометрії і креслення повинні бути застосовані до всього, що створюється. Також під час вирізання тварин і осіб необхідні навики бачення тривимірного виміру.
І цьому можна навчитися, вважають художники і творчі особистості. А ще у людей є відмінна здатність впізнавати модель. Педагогу професійного навчання не потрібно 100% точне зображення реальності щоб розпізнати її. У кожної людини ще один компонент бачення, після лінз і мозку сприйняття. Одне і те ж може бути по-різному сприйнято різними людьми, в залежності від їх переживань і спогадів, або навіть їх настрою в даний момент.
Таким чином, наука схиляється до того, що вміння малювати це навик, який може набути будь-який бажаючий. Він безпосередньо пов'язаний з вірністю і точністю спостережень, а під цим розуміється фізичний контакт з найрізноманітнішими об'єктами за допомогою всіх п'яти почуттів.
Радість навчання, задоволення від творчості прекрасні самі по собі, і саме в процесі творчої роботи і відбувається навчання малювання, що надає поштовх і розвинулися в процесі роботи в стилі карвінг.
В Україні тайський карвінг отримав друге народження в авторській школі ментального карвінгу мистецтва, яке дає можливість по-новому подивитися на звичні речі, поєднуючи карвінг і коучинг, поєднуючи індивідуальний образ мислення і загальну духовну потребою людини.
Коучинг методика, яка взяла все найкраще з сучасних досягнень психології. Дана методика, прийнятна для досягнення будь-яких цілей більшістю людей. Вона набагато ефективніше і швидше допоможе розвитку професійної компетентності.
Коучинг дозволяє педагогу професійного навчання зробити процес викладання більш цікавим й ефективним.Раніше відома технологія тайського карвінгу, сьогодні трансформується в ментальний карвінг: практичну площину людського споживання та повсякденне життя, дозволяючи будь-якій людині підніматися до вершин цього мистецтва, радіти течією життя і бути щасливим.
Ментальний карвінг це спосіб свого особливого сприйняття світу, творчості, шлях до самореалізації, що дарує дивовижні переживання, відкриває в людині такі грані майстерності, про які вона навіть не підозрює.

Заняття ментальним карвінгом у поєднанні з коучингом допомогає педагогу професійного навчання дивитися на світ іншими, новими очима, коли починаєш ще сильніше любити природу, людей і тварин. Починаєш ще сильніше все цінувати. Сам процес, викликає неймовірні, чудові емоції. Людина духовно збагачується і працює над собою, розвивається і розкриває свої приховані здібності, вирішує багато психологічних питаннь: підвищує самооцінку, усуває напругу в стосунках (сімейних або робочих) і т. п. Заняття ментальним карвінгом дають можливість бути щасливим і дарувати світу добро і красу.
   Семенова Наталія,
            Керівник школи ментального
                                                                                   карвінгу; викладач спецдисциплін
                                                                                   м. Кривий Ріг

ТЕХНОЛОГІЇ КАРВІНГУ ТА КОУЧИНГУ У САМОРОЗВИТКУ ПЕДАГОГА ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ

Актуальною проблемою сьогодення , для нас педагогів, є не тільки підготовка спеціалістів  які володіють знаннями та вміннями у сфері професійної діяльності, а і спеціалістів здатних творчо та креативно  мислити , особистості з якостями від яких залежить її повсякденне життя і трудові успіхи .
Одним з сучасних напрямів в кулінарії є карвінг, який збагачує фахівця духовно, надихає на творчі пошуки та сприяє постійному розвитку людини, допомагає створити настрій та атмосферу свята для оточуючих у будь-яку пору року зі звичайних речей, розвиває професійні  і творчі здібності .
«Карвінг» у перекладі з англійської означає «художнє вирізування». Матеріалами для вирізування можуть бути різні це: лід, дерево, мило, шоколад і навіть листя. Для кулінарів же, найкращою сировиною є овочі й фрукти, для декого сир і навіть сало.
Мистецтво карвінгу прийшло до нас з Далекого Сходу, де використовувалося тисячі років, передавалося у спадок з покоління в покоління й стало національною традицією. В різних східних країнах існують свої особливі техніки та стилі вирізування.
Завдяки опанованому мистецтву майстри карвінгу висловлюють повагу й любов до гостей, створюючи неповторні прикраси до обіднього столу. Це не тільки гарно, але й смачно! Мистецтво карвінгу вабить у наш час не тільки спеціалістів, а й багатьох пошанувачів прекрасного. Мода ж на східну кухню тільки розпалює цей інтерес. Сьогодні жодна кулінарна виставка, продуктове шоу, свято чи ювілей в різних державах Заходу й Сходу не проходить без композицій, виконаних за допомогою карвінгу. Прекрасне супроводжує нас кожного дня, його треба вміти побачити й створити.
Завдяки заняттям тайським карвінгом, кожен має змогу розвивати творче мислення , естетичні смаки, фантазію та кмітливість, уважність, спостережливість, що сприяють власному розвитку. У поєднанні з коучингом карвінг отримав друге народження. Ми створили авторську школу ментального карвінгу. Вона надає можливість по-новому подивитися на звичні речі. Поєднуючи інноваційні технології карвінгу та коучінгу ми отримуємо унікальний результат, з індивідуальним образом мислення та загальною духовною потребою людини розвиватися на постійній основі.
Коучинг — методика, що узяла все найкраще з сучасних досягнень психології і прийнятна для великої кількості людей, допомагає набагато ефективніше досягати цілей у розвитку професійної  компетентності. Це не лише функція передачі знань і вчення навикам, але і ще реалізація функції стимулювання інтересу до вчення, руху до усвідомленості, розвитку сильних сторін, розкриття потенціалу людини, вона дозволяє зробити процес викладання цікавішим і ефективнішим.
Застосовуючи творчу технологію ментального карвінга, яка склалася в результаті професійної діяльності, що динамічно і постійно розвивається та у поєднанні з коучингом, може навчити майбутнього професіонала, як використовувати свої особисті резерви у досягненні справжнього успіху. Саме ментальний карвінг, на нашу думку, – це шлях до постійного професійного розвитку, перевтілень, до самореалізації,  що відкриває в людині особливі грані майстерності. Адже кожен учень та педагог має усвідомлювати власну цінність.
Навчання мистецтву ментального карвінгу надасть змогу кожному, хто оволодіє його секретами, розкрити свій внутрішній потенціал, отримати впевненість у свої сили, підвищити самооцінку. Ментальний карвінг дарує вміння висловлювати свої почуття, формує позитивний настрій та атмосферу, сприяє досягненню успіхів на компетентнісних підходах.
Такий підхід відкриває нові можливості, де фундаментом стає взаємодія коуча та суб’єкта освітнього процесу, довіра, усвідомлене бажання розвиватися, мотивація. У ментальному карвінгу на головні позиції виходять такі поняття як: самомотивация, самоконтроль, самостійність і прагнення. Це і приносить фахівцю цілісність, творчість, радість, задоволення і успіх у професійній діяльності та житті.





Золотой призер чемпионата мира по кулинарному искусству Наталья Семёнова: «Готовьте блюда не только вкусными, но и красивыми!»

Те криворожане, которые на прошедшей неделе посетили в цирке ярмарку «Криворожские контракты», не могли не заметить прекрасные композиции из овощей. Впечатляли золотые рыбки, восточные огненные драконы и жар-птицы из моркови и тыквы, белые павлины, ромашки и шикарные букеты роз из редиски, красные маки из перца, вазы и целые дворцы с ажурной резкой из тыквы.
Была возможность также посетить мастер-класс по карвингу от Натальи Семёновой. И корреспонденты «Домашней газеты» не преминули этим воспользоваться, поскольку резные композиции из овощей и фруктов стали украшением каждой кулинарной выставки, художественная резка по овощам и фруктам сегодня не только одно из самых модных современных хобби. Это возможность украсить блюда и придать торжественности праздничному столу, приготовить оригинальный овощной или фруктовый подарок. А также вместе с детьми создать из овощей «вкусных» сказочных героев. Эта идея актуальна для детского питания, ведь многие дети с неохотой кушают овощи. Во время вырезания хорошо развивается мелкая моторика, общая координация движений, воображение ребенка. Это еще одна возможность провождения семейного досуга, близкого общения   с детьми. У ребят при этом горят глаза от интереса.
Умелые руки Натальи Анатольевны, чемпиона мира по кулинарному искусству, за считанные минуты лук, редьку или помидор превращали в ажурные розы, лилии или хризантемы. Она обучала этому искусству желающих криворожан. Из моркови и редиски две взрослые женщины научились вырезать ромашки и бабочек, чтобы потом доставить удовольствие подрастающим внукам. Криворожская студентка София просто не ожидала от себя, что так быстро и красиво сможет разрезать яблоко и получить из него лебедя. Наталя Анатольевна всех подбадривала, вселяла надежду, что всё получится. Считается, что чем тоньше нарезка лепестков, тем выше мастерство карвингиста. Но самое главное начинающему освоить технику, а мастерство уже придёт, если поупражняться самостоятельно.
Первая моя бабочка своим изяществом была немножко похожа на слона. Но вот яблочного лебедя уже дома на «отлично» оценила и по виду, и по вкусу маленькая соседка Карина. 
  Одни из участников тренинга просили меня научить их вырезать несложные композиции с применением различных выемок обычным кухонным ножом, другие фигуры посложнее, чтобы попробовать в деле все инструменты для карвинга, рассказывает Наталья Анатольевна. Лично я использую в работе немецкие ножи для карвинга. Видите, буквально три минуты потратили, чтобы из редиски и моркови сделать ромашковую полянку для украшения салата. И так же приятно это будет сделать любой женщине. Если есть дочь, то и у неё можете развивать эстетический вкус.
Чтобы вырезать бабочку из редиски, моркови, В мае была на графическом форуме, который проходил в Сходнице. Все удивлялись, что я не художник, но могу создавать такие шедевры из овощей, соблюдая все пропорции. Видимо сказалось здесь то, что мне очень легко давались уроки черчения. Кстати, очень жаль, что такой предмет как черчение не преподается сейчас в школах.
 – Как вас найти желающим обучиться карвингу?
У нас на базе частного заведения «Центр профессионального образования и обучения»,  расположенного по улице Женевской, 2а, недалеко от остановки «Пионер» работает коучинг - клуб и создана « Школа ментального карвинга», которой я горжусь, потому что она уникальна. Здесь,  используя коучинговые технологии и соединяя их с умениями  по карвингу, исходя из ментальности человека, ненавязчиво, опираясь на индивидуальные способности каждого, помогаем достигать поставленных целей.  Поэтому, пользуясь случаем, приглашаю к нам на мастер-классы криворожан поваров, кулинаров, домохозяек, просто людей неравнодушных к кулинарному искусству и людей  желающих достичь успеха. Поскольку коучинговые технологии применимы во всех сферах и направлениях, я на  личном примере, используя  карвинг,  показываю человеку как стать  успешным и радоваться жизни.
Читала, что в этом году на Международном чемпионате карвинга в Днепре победила в номинациях «Домашняя композиция» и «Резьба on line» криворожанка Юлия Носова.
Действительно, участвовали Юля Носова – 1 место , Ирина Пащенко – 2 место, на «Кубок Днепра-2016» дебютировала ученица Фоминок Елена занявшая 3 место. Ребёнок у неё уже подрос, и Елена наконец шагнула к осуществлению своей мечты карвингом.  Уверена, что на следующем чемпионате она будет претендовать на первое место. Всё это наша, криворожская команда и гордость. Были мы с ними также в Киеве, в Запорожье. Муж меня всегда  поддерживает во всех  вопросах и начинаниях. Для того она и семья. Благодаря карвингу, я объездила множество конкурсов и чемпионатов по городам мира, имею много друзей не только в Украине, но и за рубежом. Со многими общаемся по интернету и делимся новыми приёмами и идеями.
Изготовлению простых фигур можно научиться также используя Интернет. Но всё же, многие наши ученицы приходят, на мастер-классы где мы  разбираем отдельные нюансы.
Как вы пришли к карвингу?
Всегда мечтала готовить свои блюда не только вкусными, но и внешне привлекательными. И эту мечту я смогла осуществить. На обучение ездила в 2007-м году в Московскую Академию карвинга, потому что на тот момент в Украине таковых мастеров ещё не было. Преподавателем у меня была мастер  из Таиланда  Пинмани Тхемтхиенг страны, где впервые заговорили о карвинге. Она с трудом говорила на русском, но я сумела научиться всем приемам резьбы. И теперь помогаю криворожанам осуществить подобную мечту, не гоняясь по всему свету. Уже в 2014-м из чемпионата мира, который раз в четыре года проходит в Люксембурге, привезла в Кривой Рог золотую медаль за фигурное вырезание по овощах. Своими работами, мастера по карвингу высказывают свое уважение  к гостям, формируют  положительные эмоции и хорошее настроение, что  позволяет развивать эстетический вкус. При создании композиций разрешается использование пищевых красителей, деревянных шпажек, зубочисток и деревянных шампуров, все  материалы для декоративного оформления композиции должны быть натуральными.  
В Кривом Роге ещё планируете чемпионаты проводить?
В ближайшем будущем такой чемпионат у нас запланирован. Криворожан постараемся оповестить через местные СМИ. Обычно на такого рода соревнованиях работу выполняют в профессиональной одежде или в национальных костюмах. Будут соревнования для профи и для новичков. При этом любой желающий сможет как показать свою ловкость, так и воочию увидеть, как создаются овощные и фруктовые шедевры.

Комментариев нет:

Отправить комментарий